torsdag 4 juni 2009

En stilla undran och en forts.......

Det scenario som IKT-pedagogen i Lund beskriver är inget ovanligt inom kommunala verksamheter. Oftast en central slimmad it-avdelning där fokus på teknik och standards går före verksamhetens behov. I och med att många skolkommuner är på väg in 1-1 får jag många frågor från skolchefer/IT-chefer/skolledare vilken typ av datormodell man ska välja, vilka program som ska ingå, supportfrågor men även självklart vad det kostar.
Det vore naivt att tro att införseln av ett antal 1-1 datorer i våra kommunala skolor skulle kunna bidra till en större förståelse och en bättre hantering från den lokala it-avdelningen.
I Nacka där har skolorna haft eget ansvar kring inköp och support av den tekniska utrustningen ser jag enorma fördelar men även nackdelar. Tidigt 2000-tal satsade vi på ett antal datorer med Linux+Beos och Staroffice men bara problemet med att föräldrar inte kunde staroffice filer innebar att la vi ner det ganska snabbt.
Idag köper kommunala skolor egna skollicenser på läromedelsprogram, hade vi kunnat samordna detta på en central nivå hade vi kunnat spara en hel del pengar. Jo det handlar om pengar, skattebetalarnas pengar.

1 kommentar:

Unknown sa...

Det handlar om inget annat än pengar!
Som skattebetalare är jag djup bekymmrad om det är så att kommunens pengar används lika ineffektivt i resten av verksamheten som när det gäller IT.
Stordriftsfördelar finns om alla vore lika men det är det inte. Lilla Lisa på dövförskolan Uroxen har andra behov av IT-stöd än Lille-Mor socialsekreterare på socialförvaltningen. Det säger sig själv och då behövs det olika verktyg för dessa. Därför tror jag inte på stordriften. En investering är alltid för dyr om den inte kan användas, medan en investering som hjälper människor att förverkligas och gå framåt alltid är en bra investering.
Därför tror jag på er lösning i Nacka med valbarhet och inte vår lösning med ett koncept till alla. Lyssna gärna på Stephen Heppler i en intrevju från Framtiden Lärande om vad vi gjorde för fel med utbildningen på 50-70 talet...
http://bit.ly/Lr6Co